Как помагаме

Всяко дете е важно за България. Вярваме, че ще имаме по-добро бъдеще, защото вярваме в нашите талантливи деца!

Общество, лишено от таланти е просто съвкупност от хора без цел и без посока. Общество, лишено от развитие и бъдеще. За да бъдем силни и да продължаваме да вървим напред имаме нужда не само от минали успехи, позабравени ценности и някоя и друга добра дума, имаме нужда от любознателност, креативност и нови идеи.

Родителите, преподавателите, всички ние носим отговорност към всяко дете по неговия път към успеха. От съществено значение е да подкрепяме интелектуалния, социалния, емоционалния растеж и развитие на талантливите деца на България.

Неведнъж сме гледали репортажи и слушали интервюта с деца, които са постигнали много, благодарение на извънредните си способности. Момчета и момичета от различни краища на нашата страна, които с резултатите си от състезания, олимпиади и конкурси карат всеки българин да се гордее.
Няма нищо по-хубаво от детска усмивка, извоювана с учене, труд и постоянство.

Гордеем се не само с децата, но и с техните родители – тези, които са ги повели по трудния път към успеха. Но знаем, че грижата за даровитите деца понякога е предизвикателство.

Важна е подкрепата от самото начало

Първите стъпки на децата са от изключително значение. Подкрепата започва още от дома. Родителите и хората, които се грижат за децата обикновено са първите, които забелязват специалните интереси и способности на малките.

Добре е родителите да се ангажират с децата си, да им осигурят разнообразна, спокойна и стимулираща среда за развитие и обучение, да открият начин да бъдат по-близо и по-често до момчетата и момичетата си и да поощряват техните усилия, търсения и занимания.

При извънредно надарените деца подкрепата е необходимост. Те са различни – с висок интелект, нестихващо любопитство и желание за получаване на знание, понякога доста по-емоционални и невъздържани. Като родители на надарени деца е важно да търсим институциите и организациите, които са специализирани в работата с тях и да открием най-правилния метод за обучение.

По пътя към успеха в училище

Преподавателите имат важна роля в живота на талантливите деца и техните семейства. Тяхна основна задача е не само да ги обучават, а и да им помогнат да развият своят интелектуален потенциал.

Да бъдеш учител на талантливо дете е вълнуващо предизвикателство. Преподавателите срещат в класните си стаи различни личности, които притежават широк спектър от знания, умения и способности. За тези учители е необходимост да бъдат подготвени за среща с децата, да могат да им помагат да се учат и да се развиват всеки ден. Затова е важно да общуваме с тях и да се вслушваме в съветите им.

Щастливи сме, че вече има много организации, които работят с грижа към нашите талантливи деца, и тъй като и ние сме си поставили за мисия да работим в подкрепа на обществото.

Знаем, че всеки изпада в моменти на нужда – как да се справим с pазходите по обучението и отглеждането на децата, тяхното емоционално и здраво психическо развитие, срещите с лекари, педагози и психолози, допълнителните курсове, летни лагери и почивки – затова и предлагаме помощ.

Не бихме могли да поемем разходите по участието в конкурс или олимпиада в чужбина, но предоставяме съдействие при подготовката на превода на необходимите документи – акт за раждане, справка с оценки от училище, препоръка. Осигуряваме по-малко грижи на родителите на талантливите деца, подготвяйки техните документи в срок, по-малко притеснения по пътя към успеха.

Никога не трябва да забравяме, че децата са нашето бъдеще и поощряването на техните заложби е наша отговорност!

Марчела ДимитроваКак помагаме